Tandarts doet derde wereldwerk

Een half miljoen kwetsbare ouderen krijgt onvoldoende tandheelkundige zorg. Zij lijden pijn, kunnen niet of nauwelijks kauwen, hebben meestal loszittende tanden en vaak een zeer slechte adem. Zij zien er niet uit. Ze lopen hoge risico’s op longontsteking, ondervoeding en andere complicaties. Middelen en mogelijkheden schieten te kort. Maar deskundigheid, betrokkenheid, creativiteit en passie zijn er bij tandartsen, verpleeghuisartsen, mondhygiënisten en verzorgenden. Deze uitspraken deed de Groningse hoogleraar Rob Schaub bij het aanbieden van het Roodboek Mondzorg.

Hij deed dat op vrijdag 16 december 2011, aan het einde van het congres van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd). Dat is een actieve, strijdbare vereniging van ruim honderd tandartsen en mondhygiënisten die in verpleeghuizen en verzorgingshuizen werken. Rob Schaub is daarvan voorzitter. Ondergetekende zat dat congres voor, dat plaats vond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de NVGd.

Uitspraken
In de wandelgangen van het congres schoten tandartsen mij aan, nadat ik mij had geïntroduceerd als expert in ketenzorg en in zorginnovatie. Twee uitspraken geef ik hier weer:

1. “Tandartsenzorg in verpleeghuizen is derdewereldwerk. De gebitten zijn verschrikkelijk. Je wordt nauwelijks betaald en je werkt met armoedige apparatuur.”

2. “De inspectie moet hier iets aan doen. Men kijkt nu alleen naar het vóórkomen van decubitus en de handen aan het bed. Het gaat ook om handen voor de mond.”

Bron: dentalINFO

Made in Holland

TTL Den Bosch is van mening dat de patiënt en de tandarts het recht hebben te weten waar, met welke grondstoffen en door wie het tandtechnisch werkstuk wordt vervaardigd. Kwaliteit is hierbij uiterst belangrijk. Daarom hebben wij gekozen voor het motto 'Made in Holland'.

Meer

Laatste nieuws

07
nov

Gedragstherapie tegen tandartsangst

Mensen met ernstige tandartsfobie kunnen hun angsten overwinnen met een enkele sessie van cognitieve gedragstherapie (CGT). Dat suggereert een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in British Dental Journal.

Blijf op de hoogte

Informatie van TTL Den Bosch

Op regelmatige basis brengen wij u via onze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen bij TTL en van onze tandtechnische producten.

Aanmelden

Laatste tweets

TTLDenBosch: Visalys Veneer praktijk http://t.co/xZnMYdznWB
16-09-2014