Gedragstherapie tegen tandartsangst

Mensen met ernstige tandartsfobie kunnen hun angsten overwinnen met een enkele sessie van cognitieve gedragstherapie (CGT). Dat suggereert een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in British Dental Journal (BDJ).

De auteurs van de studie baseren hun bevinding op een pilotstudy van 60 patiënten die normaal intraveneuze sedatie kregen toegediend voordat ze een tandheelkundige behandeling konden ondergaan. Zij adviseren practici om de benadering met cognitieve gedragstherapie nu al te implementeren in plaats van te wachten tot verdere onderzoeken. Patiënten hebben er baat bij om niet herhaaldelijk blootgesteld te worden aan gezondheidsrisico’s bij het gebruik van herhaalde intraveneuze sedatie.

Geen terugval naar sedatie
De eerste cohort van 60 patiënten hadden allemaal deelgenomen aan een pilot in een gespecialiseerde tandheelkundige kliniek in Sheffield voor mensen met ernstige tandartsfobie. De helft van de groep werd CGT aangeboden, waarbij 21 patiënten uiteindelijk de behandeling accepteerden. Twintig van hen kregen tandheelkundige behandelingen zonder gesadeerd te worden Bij een controle van deze patiënten een decennium later bleek dat van de 19 gelokaliseerde patiënten die gebruik gemaakt hadden van CGT, niemand was teruggevallen naar sedatie in de tussenliggende periode van tien jaar.

Nieuwe generatie
In een tienjaarlijks onderzoek in Groot-Brittannië naar volwassen gebitssituaties blijkt dat maar liefst 12% van de mensen extreme tandartsangst kunnen ervaren. Professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur van de Brittish Dental Association, zei: "Tandartsfobie is een ernstig probleem, omdat het sommige mensen afschrikt om ooit naar de tandarts te gaan, behalve wanneer zij een ernstige pijn ervaren.

In dit stadium, kunnen zij meer invasieve behandelingen vereisen dan wanneer ze regelmatig naar de tandarts zouden gaan. Helaas wordt deze cyclus van angst, no-show en de pijn vaak overgedragen naar kinderen van mensen met een tandartsfobie. Uiteindelijk houdt dit het probleem in stand, om vervolgens een nieuwe generatie te voeden met orale gezondheidsproblemen.

CGT is een van een reeks van technieken die gebruikt kunnen worden om de behandeling voor angstige patiënten comfortabel te laten verlopen. De resultaten van dit onderzoek zien er veelbelovend uit voor degenen die last hebben van ernstige tandartsfobie.”

Bron: dentalINFO

Made in Holland

TTL Den Bosch is van mening dat de patiënt en de tandarts het recht hebben te weten waar, met welke grondstoffen en door wie het tandtechnisch werkstuk wordt vervaardigd. Kwaliteit is hierbij uiterst belangrijk. Daarom hebben wij gekozen voor het motto 'Made in Holland'.

Meer

Laatste nieuws

19
dec

Vrije tandartstarieven per 2012

Het zal u niet ontgaan zijn dat de minister besloten heeft tot invoering van vrije (tandarts)tarieven per 1 januari 2012.

Blijf op de hoogte

Informatie van TTL Den Bosch

Op regelmatige basis brengen wij u via onze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen bij TTL en van onze tandtechnische producten.

Aanmelden

Laatste tweets

TTLDenBosch: Visalys Veneer praktijk http://t.co/xZnMYdznWB
16-09-2014